Laihduttaminen Ozempicin tai vastaavan lääkkeen avulla: oikotie vai kiertotie kestävään painonhallintaan?

Monitahoista haastetta ei ratkaista yksinkertaisella yhtälöllä ja tämä pätee paljolti myös lääkkeiden kohdalla. Laihduttavien lääkkeiden tehoa tutkittaessa mukana on aina myös elintapaohjaus, kuten ravitsemusterapeutin tapaamiset. Syyt painonnousuun ovat yksilölliset ja niin ovat keinot sen laskuunkin. Lääkkeet voivat olla yksi osa ratkaisua, mutta millaista hyötyä niistä saa ja millaista ei?

Miten “laihdutuslääkkeet” toimivat?

Tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitetut suolistohormonilääkkeet ovat saaneet medianäkyvyyttä niiden laihduttavan vaikutuksen takia. Laihtumisen saa aikaan syömistä hillitsevä ja ruoan palkitsevuutta vähentävä vaikutus aivojen kylläisyyskeskuksessa. Lääkkeet (esim. Ozempic, Rybelsus, Saxenda ja Trulicity) matkivat joitakin suolistohormoneistamme sitoutuessaan esim. GLP-1 hormonin reseptoreihin, mikä viestii aivoihin täyden olon tunnetta ja vähentää syödyn ruoan määrää. Lääkkeet myös hidastavat ruoan kulkua suolistossa ylläpitäen kylläisyyden tunnetta pidempään ja tehostavat insuliinin toimintaa tasoittaen verensokeria – diabeteslääkkeitä kun ovat. Suolistohormoneja matkivilla lääkkeillä vaikuttaa olevan myös useita muita hyödyllisiä vaikutuksia, joita tutkitaan kiivaasti.

Mediassa jaetaan usein vain jäävuoren huippu ja odotukset voivat olla korkeat. Lääkkeet ovat auttaneet ihmisiä pudottamaan painoa ja se on hienoa. Jos laihtuminen on kuitenkin saatu liiankin helposti ja nopeasti aikaan, ei lopputulos välttämättä olekaan pysyvä. Aivan kuten muutkin lööpeissä esitellyt dieetit, pitkäaikaiset tulokset ja etenkin niiden ylläpitäminen vaatii aina pysyviä elintapamuutoksia. Näitä onnistujatarinoita näkeekin huomattavasti harvemmin, koska ne ovat lopulta aika pitkäveteisiä tarinoita useiden pienten asioiden muuttamisesta.

Kuka tarvitsee lääkettä laihduttamiseen?

Valtaosalle ihmisistä painon pudottaminen ja etenkin matalamman painon ylläpitäminen on äärimmäisen vaikeaa. Näen päivittäin työssäni, miten paljon helpotusta ja motivaatiota painonlaskua tukevat lääkkeet voivat tuoda, kun kaikki keinot on jo kokeiltu tai voimavaroja elintaparemonttiin ei ole. Nälkä lähtee pois pienemmällä annoksella, kun samalla mieliteot heikkenevät.

Yksi keskeisin painonhallinnan haaste on kehon vastustus painonpudotukselle. Rasvakudos on elintärkeä energiavarasto, jota keho pyrkii säästelemään ja suojelemaan, kuten muitakin kudoksiaan. Nälkä on taas niin vahva viesti, että sitä voisi kuvata eloonjäämisviettinä ja sen tehtävä on ohjata meitä etsimään ruokaa ja syömään riittävästi. Juuri tähän haasteeseen suolistohormonilääkkeet tuovat kaivattua apua – ihmisen muinaisen biologian tukemiseen nykyisessä elin- ja ruokaympäristössä, jossa painoa nostavia tekijöitä on liiaksi.

Huom! Keskustele painonlaskuun tarkoitetun lääkehoidon aloittamisesta aina ensin painonhallinnan haasteellisuuden ymmärtävän lääkärin kanssa ja sovi myös mahdollisen lääkehoidon seurannasta.

Mitä lääke muuttaa, mitä ei?

Lääkkeen aloittamista harkitsevan asiakkaan kanssa keskustelemme erityisen paljon elintapamuutospolulle sitoutumisesta. Pudotettujen kilojen ohessa suolistohormonilääkkeistä saatava hyöty on ehdottamasti niiden tarjoama tila tarkastella omaa syömistä etäämmältä. Ilman mielitekojen härnäämistä aukenee mahdollisuus etääntyä vanhoista ruokailun tottumuksista ja tulee tilaa uusien tapojen juurruttamiseen. Tähän on hyvä varata aikaa vähintään useita kuukausia, jopa vuosia. Lääkereseptin oheen pitäisi aina löytää keinot samanaikaisten elintapamuutosten toteuttamiseen niin, että painonhallinta onnistuu myös lääkkeen tehon hiipuessa.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla keinot tukea pysyviä tuloksia ovat lyhkäisyydessään tässä: 

  • Ateriarytmin, ruokavalintojen ja ruokamäärien muutoksissa tukeminen
  • Ruokailutottumuksia, ruokasuhdetta ja kehonkuvaa muokanneiden tekijöiden ja elämäntapahtumien käsitteleminen
  • Liikunnan vaikutukset aineenvaihduntaan, mieleen ja kehon hyvinvointiin painonhallinnan yhtälössä
  • Unen ja stressin vaikutusten käsitteleminen ruokailuun, hormoneihin ja painoon liittyviltä osin

Nälän vaimenemisen jälkeenkin jää siis vielä paljon asioita, jotka ovat saattaneet haastaa omaa syömistä ja hyvinvointia. Painoon vaikuttaneiden asioiden ymmärtäminen ja muuttaminen on yksi keskeinen tavoite kestävään painonhallintaan tähtäävässä ravitsemusterapiassa.

Reetta Eerikäinen, laillistettu ravitsemusterapeutti

Kirjoittaja työskentelee uusien, vielä kehitysvaiheessa olevien suolistohormonilääkkeiden tutkimuksessa ja yrittää löytää viimeisen hoitopolun ihmisille, joilta on painonhallinnan keinot tyystin loppu. Laratesta löydät useita kestävään painonhallintaan perehtyneitä ravitsemusterapeutteja.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Dietitian-appointment

Q&A: Laihduttavat lääkkeet vertailussa

Milloin “laihdutuslääkkeen”, eli painonlaskua auttavan lääkkeen, kuten Ozempicin, Rybelsuksen tai Mounjaron voi lopettaa? Paljonko lääkkeet... Lue lisää
Hamburger

Laihduttaminen Ozempicin tai vastaavan lääkkeen avulla: oikotie vai kiertotie kestävään painonhallintaan?

Monitahoista haastetta ei ratkaista yksinkertaisella yhtälöllä ja tämä pätee paljolti myös lääkkeiden kohdalla. Laihduttavien lääkkeiden... Lue lisää
People having food together in black and white

Mielitekojen taltuttaminen – OSA 2

Herkkuhimojen, mielitekojen tai impulsiivisen syömisen taltuttaminen kannattaa aloittaa tarkistamalla syömisen peruspilarit. Kokosimme tähän osioon tarkistuslistan,... Lue lisää
People having food together in black and white

Mielitekojen syntyä selvittämässä – OSA 1

Oletko ikinä miettinyt, mikä syömistäsi ohjaa? Kun tunnistat mielitekoihisi vaikuttavia tekijöitä, tunteita ja tilanteita, on... Lue lisää

Tutustu meihin Instagramissa!