Suomessa laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi voi opiskella ainoastaan Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella. Ravitsemustiedettä voi opiskella myös Helsingin yliopistossa maisteriohjelmassa, mutta opinnot eivät johda laillistetun ravitsemusterapeutin ammattiin.
Ravitsemusterapeutin opinnot kestävät keskimäärin 5 vuotta ja valmistumiseen vaaditaan vähintään 300 opintopistettä. Viimeisen parin vuoden aikana 35 opintopaikasta on kilpaillut yli 800 hakijaa kevään yhteishaussa. Opintopaikan saaminen vaatii työtä, mutta myös itse opintojen suorittaminen vaatii kestävyyttä, pitkäjänteisyyttä ja omien rajojen tunnistamista.
- Opinnot antavat valmiudet tarkastella tutkittua tietoa ravitsemuksesta ja ihmisen terveydestä, sekä tarkastella uutta tietoa ja alan kehitystä.
- Ravitsemuksen lisäksi opintoihin kuuluu muun muassa lääketieteen, elintarviketieteen ja luonnontieteiden opintoja. Valinnaisia opintoja löytyy aina psykologiasta kauppatieteisiin ja kaikkea siltä väliltä.
- Laillistetun ravitsemusterapeutin ammattinimikkeen saa suoritettuaan maisterivaiheen ravitsemusterapia opinnot ja pakolliset harjoittelut perusterveydenhuollossa ja sairaalassa.
Ravitsemustieteellä aloittaa joka vuosi hyvin kirjava joukko opiskelijoita ja polku ravitsemustieteiden opintoihin vaihtelee hurjasti. Osa aloittaa opinnot heti lukion perään, kun toiset ovat pitäneet useamman välivuoden tai tehneet kokonaisen tutkinnon toiselta alalta.
Marikan polku laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi
Monen ravitsemustieteen opiskelijan kiinnostus alaan on herännyt omien tai läheisten ravitsemukseen liittyvien haasteiden kautta, niin myös ravitsemusterapeutti Marikan. Allergioidensa takia hänen on pitänyt lapsesta asti miettiä, miten koostaa monipuolinen ruokavalio ruokarajoitukset huomioiden. Ravitsemustieteissä Marikaa kiinnosti myös ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen, alan monipuolisuus ja mahdollisuus auttaa muita syömisen pulmien kanssa kamppailevia.
Ravitsemustiede tosiaan on monipuolinen ala, joka näkyy jo opintojen aikana. Perusopintojen lisäksi Marikan opintoihin mahtui muun muassa yrittäjyyttä silmällä pitäen valittuja kauppatieteiden kursseja sekä kansainvälisiin tehtäviin valmentavia opintoja, joita Marika jatkoi vaihdossa Namibiassa. Huippukokemus oli kandiharjoittelu Aruban saarella Karibianmerellä, jossa opintoihin sisältyi muun muassa kiinalaista lääketiedettä. Opinnot antoivat hyvät lähtökohdat kansainväliseen ravitsemusterapeutin työhön ja yrittäjyyteen.
Onneksi viisi vuotta kestävien opintojen ohella ehtii muutakin kuin lukea tentteihin. Marika toimi opintojensa aikana kansainvälisten opiskelijoiden tuutorina, oli töissä myyjänä ja tanssinopettajana. Opintojen edetessä hän kiinnostui sosiaalisesta mediasta ja vieraili aktiivisesti alan tapahtumissa.
Yliopisto-opiskelu tarjoaa mahdollisuudet myös monen muun tärkeän taidon oppimiseen, joita ei voi kirjoista lukea. Verkostoituminen tulevien kollegoiden kanssa alkaa jo opintojen aikana, muun muassa ainejärjestön hallituksessa ja erilaisissa järjestöissä. Luentosalien ulkopuolella tapahtuva toiminta kehittää verkostojen ohella tärkeitä työelämätaitoja, kuten oma-aloitteisuutta ja rohkeutta lähteä toteuttamaan omanlaistansa uraa.
Vaikka perusopinnot ovat samat, jokaisen ravitsemusterapeutin tarina ja opintopolku on erilainen. Tutkimusten, kirjojen ja hoitosuositusten lukeminen eivät pääty valmistumiseen, sillä ravitsemustiede on jatkuvasti kehittyvä tieteenala, jonka opiskelu jatkuu läpi työelämän.
Anniina Virtain
2. vuoden opiskelija ja tuleva laillistettu ravitsemusterapeutti