Larate-logo-turkoosi

Mielitekojen taltuttaminen – OSA 2

Herkkuhimojen, mielitekojen tai impulsiivisen syömisen taltuttaminen kannattaa aloittaa tarkistamalla syömisen peruspilarit. Kokosimme tähän osioon tarkistuslistan, joista voit aloittaa selvitystyön. Toteutuuko seuraavat asiat syömisessäsi?

1. Ateriarytmi

Ajoittuuko herkkuhimosi iltaan? Kun olemme olleet pitkään hereillä, tarve levätä kasvaa. Niin kutsutun univelan voi kuitata vain nukkumalla. Vastaavasti kehossa kasvaa myös tarve saada energiaa ja ravintoaineita sitä kovemmaksi, mitä kauemmin olet ollut syömättä. Koska kehon energianottoa, kuten nälän tunnetta, ohjaa viime kädessä hyvin autonominen hermoston alue, ei nälkäisenä ole helppoa tehdä terveyden kannalta suotuisia ruokavalintoja — etenkään nykyisessä ruokaympäristössämme. Älä siis venytä ateriavälejä liian pitkiksi. Mitä kauemmin edellisestä ateriasta on aikaa, sitä suuremmaksi mieliteko nopeasti energiaa tarjoavia ruokia kohtaan kasvaa.

Usein pohjaton nälkä astuu kuvioon vasta työ- tai koulupäivän jälkeen. Jos iltasyöminen ei ota loppuakseen, pohdi, oletko syönyt työpäivän aikana riittävästi. Jos joudut käymään ruokakaupassa kotimatkalla töiden jälkeen, vältät myös pahimmat “ansat” ruokakaupassa syömällä riittävä välipala töissä ennen kotiin lähtemistä.

2. Ruoan kylläisyysvaikutus

Kuitu- ja proteiinipitoinen ruoka tukee parhaiten kylläisyyttä. Rauhallinen syöminen ja pureskeltava ruoka antavat aivoille aikaa havainnoida viiveellä kehittyvä kylläisyysaistimus. Varmista, että syöt riittävästi kuitua ja sopivasti, noin 1 g/painokilo, proteiinia päivän aikana. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 70% suomalaisista syö suosituksia vähemmän kuitua ja hiilihydraatteja. Kuidun päivittäisen saantisuosituksen (25g naiset, 35g miehet) saavuttamiseksi kasviksia, täysjyvää ja marjoja sekä hedelmiä on oltava useammalla aterialla päivässä – aloita siis lisäämällä jotain hyvää ja värikästä päivääsi heti aamiaisesta alkaen!

3. “Herkkujen” salliminen

Jos saat käskyn “älä ajattele punaista autoa” – ajattelet varmasti sitä. Sen sijaan, että yrität välttää herkun syömistä, voisitko ajatella jälkiruoka-annoksen itse asiassa kuuluvan osaksi ateriaa? Kun mieleisen jälkiruoan syö pääaterian päätteeksi, se ei aiheuta aivoissa niin suurta palkintoarvoa ja verensokerin heilahduskin jää loivemmaksi. Toisin käy, jos verensokeri on pohjalukemissa ja maha on typötyhjä. Herkkujen neutraloiminen osaksi elämän iloja on hyvä tavoite ja mieltä keventävä tila. Jos herkkulakkoilu ja karkkipäivät ovat jo lapsuudessa opittu tapa, ehdottomuudesta eroon opettelu vaatii usein harjoittelua.

Monella on pelko siitä, että jos päästää tiukasta kontrollista irti, syöminen ”lähtee käsistä”. Rennon herkuttelun oppiminen on kuitenkin ehdottomasti vaivan väärti, sillä kukaan ei halua olla koko elämäänsä laihdutuskuureilla tai herkkulakoissa. Tiukan kieltäytymisen ja hallitsemattomuuden väliltä löytyy myös vaihtoehto: tasapaino.

Reetta & Jasmin

Kirjoittajat ohjaavat päivätyökseen erilaisten syömisen hallinnan haasteiden kanssa kamppailevia ihmisiä ja auttavat vapautumaan mielitekojen ylivallasta, ilman vippaskonsteja. Laratesta löydät tunnesyömisen ja ruokasuhteen haasteisiin perehtyneitä ravitsemusterapeutteja, kun haet ravitsemusterapeuttia hakusanalla “Ruokasuhde”.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

People having food together in black and white

Mielitekojen taltuttaminen – OSA 2

Herkkuhimojen, mielitekojen tai impulsiivisen syömisen taltuttaminen kannattaa aloittaa tarkistamalla syömisen peruspilarit. Kokosimme tähän osioon tarkistuslistan, joista voit aloittaa selvitystyön. Toteutuuko seuraavat asiat syömisessäsi? 1. Ateriarytmi... Lue lisää
People having food together in black and white

Mielitekojen syntyä selvittämässä – OSA 1

Oletko ikinä miettinyt, mikä syömistäsi ohjaa? Kun tunnistat mielitekoihisi vaikuttavia tekijöitä, tunteita ja tilanteita, on syömistä helpompaa lähteä muokkaamaan. Ruoka on ihmiselle fysiologinen perustarve Syömistä... Lue lisää
Woman working with computer in the office of a science laboratory

Ravitsemus on osa työhyvinvointia

Työnkuva, työtehtävät ja työpaikan ympäristö vaikuttavat syömiseen. Hyvä työpäivän aikainen ravitsemus tukee jaksamista niin työssä kuin vapaa-ajalla. Oletko valvonut joskus läpi yön? Nukkumaton yö kerryttää... Lue lisää
Hand dipping bread in an egg yolk

Ravitsemuksen ammattilaiset

Laillistetut ravitsemusterapeutit ovat terveydenhuollon ainoa ammattiryhmä, jolla on ravitsemushoitoon ja -terapiaan erikoistunut yliopistokoulutus. Ravitsemusterapeutiksi voi opiskella Suomessa vain Itä-Suomen yliopistossa, Kuopiossa. Terveystieteiden maisterin ja laillistetun ravitsemusterapeutin... Lue lisää

Tutustu meihin Instagramissa!