Larate-logo-turkoosi

Mihin tarvitaan laillistettua ammattinimikettä?

Mitä yhteistä on ravintoneuvojalla, ravintoterapeutilla tai diplomi-ravintoneuvojalla? Se, että ne voivat tarkoittaa ihan mitä hyvänsä! 

Tarkistatko hammaslääkäriin mennessäsi, onko kyseinen ammattilainen hammaslääketieteen lisensiaatti? Entä fysioterapeutti, onko hänellä varmasti  asianmukainen koulutus? Suomessa on helppo luottaa näihin vakiintuneisiin ammattinimikkeisiin, joiden taustalla on korkeakoulututkinto ja ammatinharjoittajalla vastuu annetusta hoidosta. Valitettavasti etsiessäsi ravitsemusohjauksen ammattilaista, tilanne ei ole asiakkaan näkökulmasta yhtä helppo. Ravitsemukseen liittyviä nimikkeitä saa käyttää kuka hyvänsä, pois lukien yhtä ainoaa, joka on Valviran valvoma terveydenhoitoalan ammattinimike.

Ravitsemusohjausta antavat erilaiset tahot erilaisin ohjein ja osaamistaustoin. Asiakkaana sinulla on aina oikeus kysyä, mistä ravinto-ohjaajan osaaminen ja tiedot ovat peräisin ja voit aina kysyä, miten mahdolliset fysiologiset tekijät ja perussairaudet on huomioitu. Laillistetun ravitsemusterapeutin viisivuotinen, täysipäiväinen opiskelu yliopistossa sekä siihen liittyvät harjoittelut antavat valmiudet ja oikeudet niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa työskentelyyn. Kokemus, mielipide tai yksittäistapaus ei siis riitä argumentiksi terveystieteissä, kuten ei millään muullakaan tieteenalalla.

Vastaavati kuin muitakin terveydenhoitoalan ammattilaisia, myös ravitsemusterapeutteja sitovat kansalliset ja kansainväliset hoitosuositukset. Ravitsemusterapeuttien antamien ohjeiden ja suositusten perustana on kansainvälinen tieteellinen näyttö.

Jos tämä toimi kaverin kaverille tai naapurille, ehkä tämä toimisi myös sinulle? Vai sittenkin liian hyvää ollakseen totta? Emme pysty antamaan mahtavia lupauksia tai uusia onnen oikoteitä, ehkäpä sellaisia mainostavien tahojen intressit ja näyttö onkin hyvä tarkistaa. Asiakkaan turvaa ja oikeuksia suojelevat lait, kuten esimerkiksi sidonnaisuuksien ilmoittaminen tai vaitiolovelvollisuus (9.2.1990/152), laki potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785) tai laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (28.6.1994/559) ja pakollinen potilasvakuutus, koskevat vain terveydenhuollon ammattilaisia.

Laraten kautta tavoitat innostuneita ja eteviä laillistettuja ravitsemusterapeutteja – ota Laraten ja ravitsemusterapeuttien somet seurantaan heidän esittelysivuiltaan ja saat luotettavia vinkkejä hyvinvointisi tueksi!

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

People having food together in black and white

Mielitekojen taltuttaminen – OSA 2

Herkkuhimojen, mielitekojen tai impulsiivisen syömisen taltuttaminen kannattaa aloittaa tarkistamalla syömisen peruspilarit. Kokosimme tähän osioon tarkistuslistan, joista voit aloittaa selvitystyön. Toteutuuko seuraavat asiat syömisessäsi? 1. Ateriarytmi... Lue lisää
People having food together in black and white

Mielitekojen syntyä selvittämässä – OSA 1

Oletko ikinä miettinyt, mikä syömistäsi ohjaa? Kun tunnistat mielitekoihisi vaikuttavia tekijöitä, tunteita ja tilanteita, on syömistä helpompaa lähteä muokkaamaan. Ruoka on ihmiselle fysiologinen perustarve Syömistä... Lue lisää
Woman working with computer in the office of a science laboratory

Ravitsemus on osa työhyvinvointia

Työnkuva, työtehtävät ja työpaikan ympäristö vaikuttavat syömiseen. Hyvä työpäivän aikainen ravitsemus tukee jaksamista niin työssä kuin vapaa-ajalla. Oletko valvonut joskus läpi yön? Nukkumaton yö kerryttää... Lue lisää
Hand dipping bread in an egg yolk

Ravitsemuksen ammattilaiset

Laillistetut ravitsemusterapeutit ovat terveydenhuollon ainoa ammattiryhmä, jolla on ravitsemushoitoon ja -terapiaan erikoistunut yliopistokoulutus. Ravitsemusterapeutiksi voi opiskella Suomessa vain Itä-Suomen yliopistossa, Kuopiossa. Terveystieteiden maisterin ja laillistetun ravitsemusterapeutin... Lue lisää

Tutustu meihin Instagramissa!